HeidiSalo Ihmisten puolesta inhimillisiä päätöksiä

Hoitaja, onko sinulla varaa tähän?

Meillä on jo tällä hetkellä laaja skaala hoiva-alan yrityksiä, jotka maksavat veronsa veroparatiiseihin, eivät Suomeen. Kunnat maksavat kalliisti ostopalveluina asiakkaiden hoidon tai palvelun. Nämä yritykset ovat melkein joka tapauksessa voittaneet kilpailutuksessa, koska ovat tarjonneet palveluitaan kunnille halvimmalla. Tässä kohtaa hinta ja laatu eivät kohtaa.

Meille ollaan kovaa vauhtia ottamassa ”sisään” vapaakauppasopimuksia, jotka mahdollistavat kouluttamattoman halpatyövoiman tai sitten työntekijöiden on itse tehtävä työ niin halvalla, että työntekijällä ei ole mahdollista enää elintärkeisiin perustarpeisiin. Onko työntekijät valmiita tähän? Tuskinpa ja ihmettelenkin kun asia ei kiinnosta. Tämä tarkoittaa sitä, että hoitoalan henkilökunta olisi samassa asemassa kuin filippiineiltä tulevat kausittaiset marjanpoimijat. Samaan aikaan jos pysymme eurossa, sosiaaliturvaa ja sosiaalipalveluita on leikattava.

Tätähän on pitkään tapahtunut myös rakennusalalla: ulkomaalaisia halpatyöfirmoja otetaan tekemään työ ja samaan aikaan meillä on kortistossa ammattitaitoisia rakennusmiehiä. Siinä halveksutaan jopa suomalaisen koulutuksen tasoa ja koko koulutusjärjestelmää.

Epävarmuudet sote-sopimuksesta pelottavat tällä hetkellä pienyrittäjiä alalla. Itse puhun ehdottomasti pienten yksiköiden puolesta, mutta tällä hetkellä hoiva-alan pienyritykset myyvät yrityksensä isommille ulkomaalaisille jättiyhtiöille. Tuleeko meille kohta monopoli-asema hoitoalanpalveluihin monikansallisille pörssiyhtiöille?

Jokaisen maalaisjärjellä varustetun ihmisen pitäisi hyvin ymmärtää, että pörssiyhtiö ei halua tahkota kuin voittoja, ei silloin ihmisten hyvinvoinnista ja laadullisten palveluiden takaamisella ole mitään takeita ja kyllähän se näkyykin. Meillä on kaikki julkiset palvelut huonontuneet 90-luvulta lähtien (kappas, eli silloin kun olemme liittyneet EU:hun). Onko meillä siis varaa huonontaa niitä entisestään ja antaa vielä mahdollisuus siihen, että joko teemme itse orjapalkalla työmme tai muuten sen tulee tekeen joku toinen, koska meillä ei ole enää entisten työsopimustenkaan suojaa tai ne eivät päde näissä firmoissa sen jälkeen jos esim. TiSA-sopimus allekirjoitetaan.

Tämä asia koskee jokaista sote-alan palvelutoimintaa vauvasta vaariin.
Neuvolapalvelut: joita heikennetään koko ajan (huom.aikaisempi kirjoitukseni aiheesta)
- synnytysosastot: joita on ihan lähipäivinä lakkautettu ja siirretty palveluita kasvukeskuksiin
- mielenterveyspalvelut: jotka jo nyt ovat tasoltaan ja saatavuudeltaan ihan häpeä pilkku meidän yhteiskunnassamme
- kuntoutuspalvelut: joita tuottaa nykyään lähinnä kalliit yksityiset firmat ja 90-luvun jälkeen kuntoutuspalveluidenkin saatavuus on lähtenyt roimaan laskuun
- päihdetyö: josta vähennetään työntekijöitä jo ja jossa ennaltaehkäisevät toimet ovat lähes minimaaliset
- kehitysvammaisten palvelut: erityisesti asumispalveluissa suositaan tätä kilpailuttamista
- perusterveyspalvelut: ensiapuja lakkautetaan syrjäseuduilla ja palvelut keskitetään isoihin kasvukeskuksiin, omalääkärin vastaanotoille on vaikea päästä ajallaan
- vanhustenhoito: yksityistäminen ja kilpailuttaminen, hoitajamitoituksia ei ole kirjattu lakiin, koko vanhustenhoito kaipaa täydellisen remontin ei sitä mitä on tulossa

Kyllähän näitä pystyisi listaan vaikka kuinka paljon. Peruspalveluita joiden pitäisi turvata laadukas ja hyvä hoito ja riittävällä sekä ammattitaitoisella henkilökunnalla. Hoitoalalla on yleinen käsitys siitä, että kyllä niitä töitä riittää. Nyt on täysin odotettavissa, että niin ei tule käymään jos päästämme sormien läpi näitä sopimuksia yms. Itsehän me silloin mahdollistamme kaiken jos vaan annamme asian olla! Rakennusala on jo hiukan herännyt, nyt on muiden vuoro! Tässä kuitenkin on kyseessä myöskin ihmisten henki ja elämä, sekä myös julkisen terveydenhoitoalan täydellinen alasajo!

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (4 kommenttia)

Käyttäjän JormaJoppeTalikka kuva
Jorma Talikka

Hyvä ja tärkeä kirjoitus, valitettavasti kuten toteatkin listassa ei päätä näy, taida edes kirjaahylly riittää , paljon on korjattavaa(lähes kaikki), mutta hihat ylös tärkeintä olisi saada valtaa, jota kautta järjestelmää pääsisi muuttamaan sellaiseksi, kun vanhan ihmisen arvokkuus vaatii!

Käyttäjän HeidiSalo kuva
Heidi Salo

Korjattavaa on ja nyt jos ei aleta niitä hihoja laittamaan ylös niin on kohta enää mitään korjatakaan. Päivittäin mietin, että miten sais ihmiset mukaan ja ymmärtämään sen, että tää tie vie meidät entistä huonompaan suuntaan.

Käyttäjän hilkkamlaikko kuva
Hilkka Laikko

Vanhusten hoitopalveluissa katoaa suomalaisten rahaa Jerseyn veroparatiisiin 3 miljardia. Jos me myöntäisimme omaishoitajille peruspalkan, me säästäisimme rahat vanhusten hoidosta ja rahat jäisivät kaiken lisäksi Suomeen.

Kaikki ammattitaitoaan kunnioittavat ammattiyhdistysaktiivit. NYT herätys! Kohta me olemme täällä orjan asemassa ja markkinavoimat päättävät jopa sen, saammeko me juoda vettä, kuinka paljon ja millä hinnalla. (vrt Walhroos)

Me ollaan 25 vuotta nähty Kok,Kesk,Sdp tuolileikkiä hallituksessa ja koko ajan menty huonompaan suuntaan. 2015 meillä on 500 000 työtöntä, 100 miljardia velkaa ja 57 000 nuorta aikuista syrjäytyneenä. Luvut ovat samat, kuin 90-luvulla sillä lisäyksellä, että nyt nuo silloiset pikkulapset ovat aikuisia!

Hävetkää vanhat puolueet!

Käyttäjän HeidiSalo kuva
Heidi Salo

Yksin vanhusten hoidossa laitoskustannukset on yli 60 000e/vuosi/hlö, kehitysvammaisten puolella jopa yli 100 000e/vuosi/hlö ja omaishoitaja saa vain n.13 000e/vuosi. Nostamalla omaishoitajan palkkaa tehtäisi juuri hurjia säästöjä ja niin kun sanoit verot jäisi Suomeen.

Vanhat puolueet tulevat jatkamaan tätä samaa linjaa, vaikka lupaukset onkin 4:n vuoden välein sellaiset, että meidän terveyspalveluihin tullaan tekemään parantavia lisäyksiä.

Toimituksen poiminnat